Ny mutualistisk blogg - en presentation



Välkommen!

Detta är en blogg som i huvudsak ska inriktas på att sprida kunskap om mutualism; en socialistisk och anarkistisk frihandelsidé vars rötter man generellt brukar säga hittas hos Pierre-Joseph Proudhon i Frankrike och Josiah Warren i USA. Denna blogg kommer i mångt och mycket att utgå ifrån den ytterligare uttalat individualistiska mutualism som förespråkades av senare individualanarkistiska tänkare så som Benjamin R. Tucker, som han själv kallade anarkistisk socialism.

Vad är då mutualism? I korthet skulle man kunna säga att det är en ideologi som försöker uppnå socialism genom frivillighet; till skillnad från många andra socialistiska idéer som t.ex. kommunism som förutsätter ett statligt tvång över individen. I ett kommunistiskt samhälle ska inga produktionsmedel ägas individuellt, utan allt ska ägas gemensamt - eller "kommunistiskt". Detta är, enligt mutualister, oförenligt med individuell frihet - och för att se till att alla produktionsmedel verkligen ägs gemensamt krävs någon slags stat som ser till detta. Mutualister ser rätten till individuellt ägande som en grundläggande förutsättning för friheten.


De fyra monopolen

Vad är då vägen till socialism enligt mutualisten? Det viktigaste är att avskaffa de statsmonopol som förhindrar verklig frihandel, och som gynnar en kapitalistklass och en landägande klass på arbetarklassens bekostnad. Benjamin R. Tucker identifierade de fyra viktigaste monopolen en kapitalistisk ekonomi kännetecknas av, som står i vägen för en fri marknad. Han såg där landmonopolet som gör det möjligt för land"ägare" att ta ut en kontinuerlig avgift, en slags privat skatt, från den produktive brukare som verkligen brukar landet och därför borde ha rätten till det - inte alls olikt en stat i en statskapitalistisk ekonomi. Land"ägaren" som kräver pengar av brukaren har här en enbart parasitär natur.

Det andra monopolet var pengamopolet, genom vilket staten tar sig rätt att bestämma vilken valuta som genom lag gäller som betalningsmedel inom ett givet geografiskt område, och genom denna beskattar sina invånare på samma sätt som land"ägaren" beskattar brukaren av jorden. Det ger även pengar ett värde som räntebärande handelsvara, snarare än bara "handelsförenklare"; vilket mutualister genom upprättandet av medlemsägda, näst intill räntefria, banker - med pengar motsvarande verkligt värde - vill motverka.

Det tredje monopolet var patent, vilka inte är annat än statsstyrkta monopol på en specifik produkt till en specifik producent vilket, speciellt nu för tiden, hämmar fri konkurrens otroligt mycket. Det gynnar monopolinnehavaren, som kan ta ut artificiellt höga priser och kamma hem en enorm profit - på hela resten av samhällets bekostnad; liksom är fallet med alla monopol. För hur fri är en marknad, där individen inte får konkurrera med vilka varor hon vill?
 
Det fjärde monopolet ansåg Tucker vara tullavgifter, vilka väl inte kräver någon vidare förklaring - de innebär helt enkelt att staten tar betalt för att vissa aktörer ens ska få delta på marknaden; vilket givetvis är helt oförenligt med en fri marknad.

När dessa härskarklassens privilegier är försvunna kommer härskarklassen försvinna med dem - något avskaffande av lönearbete genom våld, eller tvångskollektivisering av egendom, behövs inte och kan i många fall vara direkt kontraproduktivt. Att istället satsa på ett avskaffande av lönearbetet genom att skapa producentkooperationer där arbetarna själva äger och kontrollerar produktionsmedlen, samt göra övrig egendom ägd direkt av dem som arbetar med den genom t.ex. den generalstrejk som förespråkas av anarkosyndikalister är en bättre väg framåt.


Mutualistisk marknad

Mutualismen förespråkar fritt företagande, och att arbetare organiserar sig i arbetarkooperativ där ett företag kräver mer än en deltagande. Arbetarkooperativ är dock inte på något sätt ett krav (som många kollektivistiskt socialistiska ideologier ställer) utan snarare ett sätt arbetare av egennytta vinner så mycket inflytande de kan över företaget, och får ut så mycket de kan från det; genom direkt demokrati på arbetsplatsen. Utan statsprivilegier kommer kapitalister och (före detta) land"ägare" inte längre ha speciellt mycket inflytande på arbetarna. Kapitalistisk produktion tillåts givetvis även under mutualistisk ekonomi där fria kontrakt om sådan ingåtts av inblandade parter - hur skulle det annars kunna kallas en fri marknad? - men kapitalisten kommer här tvingas betala arbetaren sitt arbetes, näst intill, fulla värde; hur skulle han annars klara konkurrensen från arbetarkooperativen och de närmast obegränsade möjligheterna till eget företagande som mutualistiska bankers billiga kredit och landmonopolets avskaffande lett till? Detta är alltså inget tvång som måste läggas på kapitalisten - utan helt enkelt en naturlig konsekvens av en genuint fri marknad.
Klassamhället hålls inte upp av lönearbete i sig eller privat rätt till ägande av produktionsmedel; utan av statens agerande till förmån för den härskande klassen, det aktiva upprätthållandet av skilsmässan mellan kapital och arbete, vilket skapar en klass som har och en som inte har - snarare än jämlika individer som genom fria val bestämmer hur de vill leva sina liv.

Mer djupdykande i olika aspekter av mutualismen och anarkismen kommer i senare inlägg, samt analyser av och åsikter om aktuella frågor; men vad mutualismen i grunden står för hoppas jag kommer fram av detta, inkompletta, skrapande på dess yta.

Kommentarer
Postat av: Jonas

wow, bra skrivet :)
Mer anarki åt folket! Det är bra med en bredare rörelse och kanske folk kan se Mutualism som ett nyttigt alternativ för framtiden.. // 100% Klasshat

2008-04-09 @ 02:32:02
Postat av: Anonym

Vem skall äga bankerna?

2008-05-06 @ 15:53:17
Postat av: Emil

"Vem skall äga bankerna?"

Den som vill starta och driva en bank, givetvis. Troligtvis blir det populäraste alternativet när valet är fritt medlemsägda banker där eventuell vinst går tillbaka till medlemmarna snarare än till andra ägare, och där lån kan ges i princip räntefritt mot säkerhet. Det blir billigast för medlemmarna att låna på det viset, och ger även medlemmarna störst bestämmanderätt och frihet, samt största möjliga ekonomiska fördelar - då ingen utomstående ägare med egenintresse motsatt till medlemmarnas finns. Det finns en gammal bok om detta som är ganska kort och enkel men ändå bra, som heter "Mutual Banking" och är skriven av William B. Greene; finns att läsa här: http://www.the-portal.org/mutual_banking.htm

2008-05-06 @ 16:28:20
URL: http://mutualism.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0