John Nordling är trött på att folk stjäl hans filmer!

Stackars Nordling gråter ut i ett brev till regeringen, och till SvD, och menar att det måste bli ett slut på den hemska fildelningen och "stölden" av hans filmer. Vad han bekvämt lämnar ute är att hans senaste film, Låt den rätte komma in, som han diskuterar i brevet och som diskuteras i artikeln, faktiskt finansierades med 7 000 000 kronor (!) i bidrag från staten. Det är alltså Nordling själv som stjäl, inte fildelarna. Nordling och hans kumpaner har tagit sju miljoner kronor ur skattebetalarnas fickor för att göra en film som de flesta av oss inte kunde bry oss mindre av.

Någon som ser en film hon redan betalat för bör väl knappast kunna kallas tjuv - ens om vi ska respektera upphovsrätt som en legitim äganderätt (vilket vi naturligtvis inte ska, av anledningar förklarade i det tidigare inlägget om "pirat"kopiering, men vilket vi kan låtsas som för sakens skull). Den som däremot tar pengar av människor, utan att först be om lov, för att finansiera sina egna projekt - han skulle nog i de flesta fall kallas för en tjuv. Speciellt när han dessutom vill ha betalt av de bestulna för att ta del av vad deras pengar använts till!

Så nej Nordling, det är inte den ungefärliga miljon svenskar som fildelar som är tjuvar; det är du själv, som glatt tar 7 000 000 kronor ut skattebetalarnas fickor för att finansiera projekt du dessutom vill ha betalt för en andra gång. Hellre än att jaga fildelare, som Nordling så gärna vill, kanske vi bör se över hur kultureliten bokstavligt talat rånar skattebetalarna - och få ett stopp på den kriminaliteten.

Framtiden för filmer ligger i bättre filmer som folk verkligen vill se, kostnadseffektivisering så filmer kan göras billigare, kanske lite produktplacering så de kan få pengar från diverse företag, donationer från människor som verkligen vill att vissa filmer ska göras (hellre än stöld från alla skattebetalare), inkomster från försäljning av biobiljetter och de dvd-filmer man faktiskt kan sälja trots fildelningen, specialutgåvor, merchandice, et.c. Nordling kanske till och med får strama åt sin egen inkomst lite, de 2,5 miljoner han tjänade förra året kanske måste bli en lite mer skälig lön, innan han ska börja klaga på att han ruineras av de hemska fildelarna.

Kommentarer
Postat av: Mats

Mycket bra poäng, Emil. Själv gillade jag "Låt den rätte komma in" skarpt, men efter att ha hört John Nordlings grodor är jag inte lika sugen på att köpa DVD:n och fylla hans fickor ytterligare.



Det är helt sjukt vilken dubbelmoral det finns angående fildelning, där politiker ena stunden säger sig företräda frihet och rättvisa men sedan byter sida och nekar folk rätten att göra vad de vill med sina köpta skivor, allt för att öka vinsterna åt de som tjänat ihop en förmögenhet genom privilegier. Frågan är ju bara vad man kan göra åt det.

2008-11-29 @ 01:01:09
Postat av: Emil

Precis, frågan är verkligen vad man kan göra åt det. Som det visat sig gång på gång verkar det inte direkt vara folkmajoritetens vilja som ligger till grund för lagarna i den här demokratin, tyvärr. Man får väl helt enkelt fortsätta protestera, och hoppas att politikerna för en gångs skull lyssnar på folket. Mycket mer kan man inte göra i en demokrati tyvärr; förutom att lägga en röst på Piratpartiet nästa val ;)

2008-11-30 @ 19:32:28
URL: http://mutualism.blogg.se/
Postat av: Emil

Det bör även tilläggas här att filmen i fråga tydligen även fått stöd från skattebetalarna genom 3 500 000 från "norrländsk regionalpromo" (enligt bl.a. http://fridholm.net/2008/11/27/komplext-och-enkelt/ ) vilket tillsammans med de 7 000 000 kronorna i filmstöd blir en total stöld från oss på ungefär 10 500 000 kronor. Pengar som kanske gjort mer nytta i skolan eller äldrevården, vad vet jag?

2008-11-30 @ 19:40:56
URL: http://mutualism.blogg.se/
Postat av: Mats

Men kan inte en röst på Piratpartiet i slutändan leda till att man lagt en röst på en starkare stat? Jag menar, (pp) har ju en frihetlig hållning i fildelnings- och integritetsfrågor, men att de i alla andra frågor kommer rösta med den sittande regeringen i alla väder (så länge regeringen driver (pp):s fildelningspolitik) kan ju innebära att man genom en röst på dem indirekt bidrar till höjda skatter, avgifter etc. alltså en stärkt stat.



Hur ställer du dig till att rösta i val förresten? Den traditionella anarkistpositionen har väl varit att man inte ska "legitimera" staten genom att rösta, men som jag förstod ditt första inlägg rätt så håller du inte med om det.

2008-12-03 @ 19:51:55
Postat av: Emil

Jag har ingen inställning till val över huvud taget. Jag tycker det är lurendrejeri, och något som egentligen bara är till för att legitimera staten. Jag är däremot pragmatisk i min inställning. Om man genom att rösta i val faktiskt KAN påverka något i rätt riktning, t.ex. Piratpartiets ståndpunkter gällande immaterialrätt, kan man ju absolut lägga sin röst på ett sådant alternativ. Jag ställer mig kritisk till partier som vill erövra regeringsmakten och utöva makt över folket; men partier som engagerar sig i en fråga, eller ett par frågor, som är viktiga - sådana har jag inget som helst problem med att rösta på! Givetvis legitimerar man systemet genom att rösta; men staten i Sverige har idag inga legitimitetsproblem. Att inte rösta är inget politiskt ställningstagande - det ser mest bara ut som lathet. I ett system där staten faktiskt HAR legitimitetsproblem, och en stor grupp människor väljer att aktivt icke-rösta för att visa på ett missnöje emot staten - DÄR kan det givetvis ses som ett sätt att beröva staten sin legitimitet, men inte i 2000-talets Sverige.



Att inte rösta gör mest att man själv blir lidande. Här finns det i Piratpartiet faktiskt ett parti som företräder en fråga som anarkister i regel företräder - att inte rösta på dem bara för att man är anarkist och inte vill legitimera systemet tycker jag vore dumt. Vi kommer närmare det fria samhället genom Piratpartiets politik än genom att inte rösta. Så ser jag på det i alla fall. VI blir lidande av att inte rösta - inte staten - om det faktiskt finns något vettigt alternativ att rösta på.

2008-12-04 @ 01:19:51
URL: http://mutualism.blogg.se/
Postat av: DMX

Jag som hade tänkt att se filmen sista veckorna den går, nu blir man sugen på att ladda ner.



Däremot, sponsring från företag: bort med skiten. Samma sak som statssponsring men vulgärt, (pengar från militären är däremot längst ut på skalan) och gör alltid filmerna ett litet uns sämre.



Puss.

2009-01-26 @ 20:49:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0